blat kuchenny Blaty kuchenne laminowane to doskonały wybór do każdej kuchni. Łatwo można je dopasować do różnego stylu w kuchni, a przy okazji są one niezwykłe łatwe w czyszczeniu i stosunkowo odporne zarówno na trudne zabrudzenia, jak i wysokie temperatury. Przed montażem blatu laminowanego warto jednak poznać wskazówki dotyczące jego pielęgnacji i czyszczenia.

Blaty laminowane są niezwykle popularne – zawdzięczają to stosunkowo niskiej cenie, która idzie w parze z jakością. Wykonane są w przeważającej części z klasycznych płyt wiórowych, które pokrywa się specjalną warstwą ochronną, która jest jednocześnie dekorem. Szeroki wybór dekorów, które przypominają naturalne drewno, jak i kamień sprawia, że jest to doskonały materiał na wykończenie każdej kuchni. Blaty kuchenne wykonane z laminatu charakteryzują się również praktycznością, w codziennej pielęgnacji oraz czyszczeniu.

Jak czyścić blat kuchenny z laminatu?

Blaty kuchenne są miejscem roboczym – zabrudzenia są zatem naturalne. To właśnie tu przygotowujemy różne posiłki, a zatem plamy z owoców, warzyw, a nawet wina i kawy nie są niczym nadzwyczajnym. Dodatkowo blaty kuchenne narażone są na tłuszcz, dlatego też materiał z jakiego zostały wykonane musi być stosunkowo trwały i łatwy w utrzymaniu czystości.

Blaty laminowane są bardzo łatwe w utrzymaniu czystości co zawdzięczają przede wszystkim gładkiej powierzchni, która pozbawiona jest porów. To zaś oznacza, że w codziennej pielęgnacji wystarczy nam wilgotna ściereczka. Trudniejsze plamy, także te zaschnięte możemy zmyć także wykorzystując do tego specjalne dedykowane laminatom płyny, które nie tylko nie uszkodzą blatu, ale dodatkowo go we właściwy sposób zdezynfekują.

Pielęgnacja blatów kuchennych z laminatu

Samo czyszczenie, choć ważne, nie zapewnia blatom kuchennym z laminatu właściwej ochrony. Ważne jest zatem stosowanie się do wskazówek producenta, który zaznacza jaka jest odporność konkretnego blatu. Mimo, że blaty kuchenne z laminatu są odporne na wysokie temperatury, nie zaleca się stawiać garnków czy czajnika bezpośrednio zdjętego z ognia. Aby nie uszkodzić blatu i warstwy ochronnej, która się na nim znajduje warto wykorzystać podkładki.

Również krojenie produktów powinno odbywać się na desce, dzięki czemu unikniemy powstawania porowatej powierzchni, w którą wsiąknie brud – nawet drobne pęknięcie z czasem może się powiększyć, co skutkować będzie uszkodzeniem całej powierzchni roboczej.

Bardzo ważne jest także wycieranie wody na bieżąco. Choć blaty kuchenne z laminatu są odporne na wilgoć, długotrwały kontakt z wodą może doprowadzić do wypaczenia, co oczywiście będzie skutkowało nieestetycznymi uwypukleniami.

Jak zabezpieczyć nowy blat kuchenny z laminatu?

Kluczowe dla trwałości blatu laminowanego są pierwsze zabiegi pielęgnacyjne. To nie tylko ich regularne czyszczenie, czy przecieranie szmatką, ale przede wszystkim zabezpieczenie. Podczas składania zamówienia warto poprosić o dodatkową warstwę ochronną przeciwko wilgoci szczególnie w miejscach usytuowanych w okolicach zlewu czy zmywarki.

Stawiając ciężkie sprzęty na blacie, jak mikrofalówka czy toster zadbajmy także o zabezpieczenie nóżek – gumowe nakładki rozwiążą problem nieestetycznych wgłębień, które mogą się pojawić na blacie.

Blaty kuchenne laminowane są wyjątkowo trwałe i łatwe w utrzymaniu czystości. To doskonały wybór dla osób, które cenią sobie eleganckie wnętrza połączone z łatwością w użytkowaniu.