blaty kuchenne Wybór blatu kuchennego to ważna decyzja, której efekt będzie rzutował na funkcjonalność zabudowy meblowej oraz estetykę przestrzeni. Dlatego decydując się na blat laminowany warto wziąć pod uwagę klika aspektów, w tym także potrzebę poprawienia odporność blatu na szkodliwe oddziaływanie wody i wilgoci w miejscach instalacji sprzętu AGD. Zacznijmy jednak od samego początku.

Blaty do kuchni są dostępne w szerokiej gamie kolorystycznej, w różnych wzorach i o różnym wykończeniu. Profesjonalni stolarze polecają swoim Klientom wybór spośród blatów o chropowatej powierzchni. Wynika to przede wszystkim z faktu, iż takiej powierzchni znacznie mniej widać drobne zarysowania będące wynikiem normalnego użytkowania blatów roboczych. Zarysowania te powstają zarówno na gładkich, jak i fakturowanych powierzchniach, przy czym na tych drugich są znacznie miej widoczne dla oka. Bardzo ważny jest również odpowiedni dobór koloru. Blat kuchenny może korespondować z resztą zabudowy (korpusami i frontami szafek) lub z nimi kontrastować. Wybór pod względem kolorystyki i wzornictwa jest to naprawdę bardzo szeroki, co przekłada się na możliwość montażu blatu imitującego drewno lub kamień, jak również blatu w jednolitym kolorze. W przypadku blatów jednokolorowych warto pamiętać o tym, że one również przejawiają tendencje do szybszej ekspozycji zarysowań. Dotyczy to przede wszystkim blatów w ciemnych kolorach.

Pielęgnacja i czyszczenie blatu laminowanego

Żywotność oraz estetyka blatu laminowanego w dużej mierze zależy do metod jego pielęgnacji. Blaty laminowane nie przejawiają tendencji do absorbowania barwników spożywczych, czy tłuszczu, dlatego do ich czyszczenia wystarczy miękka szmatka lub gąbka i delikatny detergent (np. płyn do naczyń). Detergenty o właściwościach żrących lub ciernych mogą trwale uszkodzić powierzchnię blatu, przyczyniając się do jego przedwczesnego zużywania się. To samo dotyczy szorstkich i drapiących narzędzi czyszczących – gąbek, szczotek, drapaków.

Ochrona blatu laminowanego

Blaty laminowane cieszą się ogromnym zainteresowaniem wśród klientów. Głównie z powodu korzystnej ceny – w porównaniu z innymi blatami kuchennymi są to rozwiązania najtańsze, a jednocześnie bardzo ciekawe wizualnie. Za ich wyborem przemawiają również bardzo dobre właściwości użytkowe, jak m.in. odporność na przenikanie wody i wilgoci w głąb materiału. Aby blat kuchenny zachował swoje właściwości na całej powierzchni użytkowej musimy pamiętać o odpowiednim zabezpieczeniu wszelkich otworów (może do tego posłużyć np. silikon lub inny klej). Dodatkowo należy pamiętać o zabezpieczeniu przeciwwilgociowym spodniej części blatu we wszystkich miejscach, w których instalujemy urządzenia AGD, przede wszystkim zmywarkę podblatową.