Wybór blatu kuchennego to ważna decyzja, której efekt będzie rzutował na funkcjonalność zabudowy meblowej oraz estetykę przestrzeni. Dlatego decydując się na blat laminowany warto wziąć pod uwagę klika aspektów, w tym także potrzebę poprawienia odporność blatu na szkodliwe oddziaływanie wody i wilgoci w miejscach instalacji sprzętu AGD. Zacznijmy jednak od samego początku.
Blaty do kuchni są dostępne w szerokiej gamie kolorystycznej, w różnych wzorach i o różnym wykończeniu. Profesjonalni stolarze polecają swoim Klientom wybór spośród blatów o chropowatej powierzchni. Wynika to przede wszystkim z faktu, iż takiej powierzchni znacznie mniej widać drobne zarysowania będące wynikiem normalnego użytkowania blatów roboczych. Zarysowania te powstają zarówno na gładkich, jak i fakturowanych powierzchniach, przy czym na tych drugich są znacznie miej widoczne dla oka. Bardzo ważny jest również odpowiedni dobór koloru. Blat kuchenny może korespondować z resztą zabudowy (korpusami i frontami szafek) lub z nimi kontrastować. Wybór pod względem kolorystyki i wzornictwa jest to naprawdę bardzo szeroki, co przekłada się na możliwość montażu blatu imitującego drewno lub kamień, jak również blatu w jednolitym kolorze. W przypadku blatów jednokolorowych warto pamiętać o tym, że one również przejawiają tendencje do szybszej ekspozycji zarysowań. Dotyczy to przede wszystkim blatów w ciemnych kolorach.
Pielęgnacja i czyszczenie blatu laminowanego
Żywotność oraz estetyka blatu laminowanego w dużej mierze zależy do metod jego pielęgnacji. Blaty laminowane nie przejawiają tendencji do absorbowania barwników spożywczych, czy tłuszczu, dlatego do ich czyszczenia wystarczy miękka szmatka lub gąbka i delikatny detergent (np. płyn do naczyń). Detergenty o właściwościach żrących lub ciernych mogą trwale uszkodzić powierzchnię blatu, przyczyniając się do jego przedwczesnego zużywania się. To samo dotyczy szorstkich i drapiących narzędzi czyszczących – gąbek, szczotek, drapaków.
Ochrona blatu laminowanego
Blaty laminowane cieszą się ogromnym zainteresowaniem wśród klientów. Głównie z powodu korzystnej ceny – w porównaniu z innymi blatami kuchennymi są to rozwiązania najtańsze, a jednocześnie bardzo ciekawe wizualnie. Za ich wyborem przemawiają również bardzo dobre właściwości użytkowe, jak m.in. odporność na przenikanie wody i wilgoci w głąb materiału. Aby blat kuchenny zachował swoje właściwości na całej powierzchni użytkowej musimy pamiętać o odpowiednim zabezpieczeniu wszelkich otworów (może do tego posłużyć np. silikon lub inny klej). Dodatkowo należy pamiętać o zabezpieczeniu przeciwwilgociowym spodniej części blatu we wszystkich miejscach, w których instalujemy urządzenia AGD, przede wszystkim zmywarkę podblatową.